Ποιοι είμαστε

Η Βιλίτσα της Αννούς Τ΄ Αντριά

Της Αγγελικής Γκλώτσου το γένος Παντελάκη

 

Έχουμε τη χαρά να σας καλωσορίσουμε στο τουριστικό μας κατάλυμα. Μια διώροφη παραδοσιακή οικία μέσα στο χωριό του Πυργίου, επάνω στο δρόμο με την ονομασία “Φαρδιά”.

Ένα σπίτι ψηλό, διώροφο όπως όλα τα όμοιά του στο Πυργί, που ακουμπάει πάνω σε άλλα, λες και έχει ανάγκη τη σταθερότητα του άλλου για να σταθεί όρθιο.

Τώρα, σχετικά με το όνομα που αποφάσισα να του δώσω, έχει να κάνει καθαρά και μόνο με το συναίσθημα. Αντλεί νοσταλγία από τα όμορφα και ξένοιαστα χρόνια, τα παιδικά μου, τότε που έζησα με τον παππού και τη γιαγιά στο χωριό στις διακοπές.

Ίσως σας κουράσω λίγο με τη φλυαρία μου, όμως αυτά που νιώθω να γράψω, νομίζω ότι τα οφείλω σε αυτούς τους ανθρώπους.

Πιστεύω ότι ο θεός αξίωσε τους γονείς μου να επισκευάσουν αυτό το οίκημα, ώστε από εκεί ψηλά που βρίσκονται τώρα, η γιαγιά και ο παππούς να χαίρονται για την ανακαίνιση αυτού του σπιτιού. Το αφιερώνω λοιπόν σε αυτούς τους ανθρώπους που πέρασα τόσο όμορφες, γλυκιές και αγαπησιάρικες στιγμές μαζί τους, που δεν πρόκειται να ξεχαστούν ή να σβηστούν ποτέ από τη μνήμη μου. Μελαγχολώ και νιώθω ανεξάντλητη νοσταλγία όταν τους θυμίζουμε τους ίδιους αλλά και την απλόχερη αγάπη που μου είχαν προσφέρει ανιδιοτελώς, χωρίς να περιμένουν κανένα αντάλλαγμα. Ήταν και οι δύο, άνθρωποι που ήξεραν να δίνουν μόνο. Και εμένα προσωπικά μου είχαν δώσει τα πάντα και με το παραπάνω.

Αυτό λοιπόν το σπίτι που τώρα το έχουμε μετατρέψει σε ένα υπέροχο κατάλυμα, εγώ το χαρακτηρίζω βιλίτσα. Στα παλιά τα χρόνια, εξυπηρετούσε τον παππού μου για στάβλο. Τον θυμάμαι που κάθε απόγευμα με έπαιρνε να πάμε να ταΐσουμε τα ζώα που είχε εκεί, και εγώ το γαϊδουράκι μου, που ήταν το αγαπημένο μου. Μου έλεγε λοιπόν “Άντε, ώρα είναι να πάμε στης Αννούς τ’ Αντριά”. Μικρό κοριτσάκι τότε, δεν είχα αναρωτηθεί ποτέ γιατί ο στάβλος μας ακούει στο όνομα Αννούς τ’ Αντριά. Και έτσι δεν έμαθα ποτέ γιατί δεν τον είχα ρωτήσει ποτέ τον παππού.

Βέβαια, μέχρι και σήμερα δεν έχω κάποια πληροφορία, αλλά δεν με απασχολεί ιδιαίτερα, μιας και μου αρκεί  που διαβάζοντας αυτό το όνομα στην επιγραφή πάνω στην πόρτα, νιώθω ότι όλο αυτό είναι προς τιμή και προς μνήμη των προγόνων μου. Εκείνων των ανθρώπων που άξιζαν τόσα, όσα τελικά δεν μπορούμε να τους προσφέρουμε όταν τους έχουμε κοντά μας γιατί τους θεωρούμε δεδομένους. Όταν όμως φύγουν από κοντά μας, τότε η έλλειψη μας καταρρακώνει και μας δημιουργεί τύψεις, όχι γιατί δεν τους αγαπούσαμε, αλλά ίσως θα ήθελαν να μας έβλεπαν λίγο περισσότερο.  Όμως η ρουτίνα της ζωής και της επιβίωσης, πολλές φορές μας το απαγορεύει. Παρόλα αυτά, πάντα θα κατέχουν την πρωταρχική θέση στην καρδιά μου, μιας και μαζί τους έζησα τις πιο ξένοιαστες στιγμές της ζωής μου.

Σαν τώρα θυμάμαι το πρωινό της γιαγιάς στο κρεβάτι και μετά εκείνο το χάδι και τα γλυκόλογα για να με ξαναπάρει ο ύπνος. Τους ηλιόσπορους που τρώγαμε μαζί γελώντας και χορεύοντας, φυτεμένους από τα χέρια του παππού. Τις τηγανητές πατάτες λες και έσταζαν μέλι από την περίσσια φροντίδα της γιαγιάς. Το ζεστό ζυμωτό ψωμί και τα αφράτα στραγάλια που ψήναμε μαζί στον ξυλόφουρνο που είχε ανάψει ο παππούς. Το πεπόνι που τρώγαμε μαζί με το κουτάλι, κάνοντάς το μου σαν γαβαθάκι. Το γερασμένο γαϊδουράκι μου, που με έβαζε ο παππούς πάνω στο φτωχικό και φθαρμένο σαμάρι, όμως εγώ ένιωθα λες και ίππευα το πιο όμορφο και δυνατό άλογο. Οι συνωμοσίες της γιαγιάς μου για να βγω τα βράδια στην πλατεία με την παρέα μου κρυφά από τον παππού. Εκείνο το βλέμμα της, όλο καμάρι και ξεχειλισμένο από περηφάνια να με κοιτάζει να χορεύω στα πανηγύρια, καθισμένη στα σκαλιά της εκκλησίας και να παραμένει εκεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, βράχος ακλόνητος παρά την κούραση και το πρωινό ξύπνημα των χωραφιών. Την ξεκούραζε που έβλεπε την εγγόνα της να διασκεδάζει και να χαίρεται τη νιότη της. Και τι δεν έχω να θυμηθώ για αυτούς τους ανθρώπους. Ήμουν τόσο τυχερή που τους είχα στη ζωή μου.

Μέσα από καρδιάς και με αμέτρητη χαρά, θέλω να σας καλωσορίσω στο παραδοσιακό μας κατάλυμα, που η ολοκλήρωσή του πραγματοποιήθηκε με πολλή κούραση, όμως συνάμα με αμέτρητο μεράκι και αναπόληση στα παλιά.

 

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Language