Το χωριό

P5290088

Το Πυργί είναι το μεγαλύτερο από τα χωριά της Χίου. Είναι πλουσιότατο και σπουδαιότατο από αρχαιολογικής και λαογραφικής άποψης.

Έχει μεγάλη πλατεία στην οποία μάλιστα γίνονται και τα πανηγύρια του χωριού. Μάλιστα, στο πανηγύρι στις 15 Αυγούστου που εορτάζεται η κοίμηση της Θεοτόκου, έρχονται πολλοί επισκέπτες για να θαυμάσουν τον παραδοσιακό πυργούσικο χορό.

Το Πυργί ονομάστηκε έτσι από τον ψηλό πύργο του, γύρω από τον οποίο κτίστηκε το υπόλοιπο χωριό. Ο πύργος οικοδομήθηκε κατά την εποχή των Γενουατών.

Εξωτερικά, το χωριό περιβαλλόταν από ψηλό τείχος με δύο μόνο εξόδους που έκλειναν με σιδερένιες πόρτες, την “Πάνω Πόρτα” και την “Κάτω Πόρτα”, οι οποίες διατηρούνται μέχρι και σήμερα.

Το Πυργί έχει τις περισσότερες εκκλησίες από κάθε άλλο χωριό. Ο ναός των Αγίων Αποστόλων, ένα κομψοτέχνημα της Βυζαντινής τέχνης, η Κοίμηση της Θεοτόκου, τα Εισόδια της Θεοτόκου, η Υπαπαντή, ο Άγιος Στέφανος, ο Άγιος Βασίλειος και πληθώρα άλλων.

Στο Πυργί θα βρείτε φαρμακείο, ιατρικό κέντρο, supermarket, τράπεζα καθώς και εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες και μπαρ.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το Πυργί στο Chios.gr

P5290083

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Language